Terug

  • Gratis verzending vanaf €99 *
  • 10.000+ tevreden klanten
  • Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Noodradio, Hoe kies je de beste? + Ultieme top 3 - 2019 Update

Noodradio, Hoe kies je de beste?  + Ultieme top 3  - 2019 Update

Noodradio’s, als je geluk hebt hoef je hem nooit te gebruiken. Gebeurt er wel iets dan is een noodradio een onmisbare toevoeging aan je noodpakket of bug out bag. Maar wat is nou een goede radio voor noodsituaties en hoe kies je er één? In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van radio voor calamiteiten.

WAAROM EEN NOODRADIO?

Als er wat gebeurt in Nederland krijgt iedereen in het betrokken gebied een bericht op je telefoon en gaat (nu nog) het luchtalarm af. Als je dit alarm hoort wil de overheid dat je naar huis gaat, ramen en deuren sluit en de tv of radio afstemt op de rampenzender voor verdere instructies.

Tijdens een noodsituatie is het dus belangrijk dat je snel op de hoogte kan zijn van de situatie. Want als je niet weet in wat voor situatie je zit dan kun je er ook niet naar handelen.

DE RAMPENZENDERS ONTVANGEN OP JE NOODRADIO

In Nederland zijn de regionale omroepen de rampenzenders. Deze zitten allemaal op de FM-frequentie. Waar je nu dus regionale omroepen zoals RTV Oost, Omroep Gelderland of RTV Noord-Holland ontvangt, worden tijdens een noodsituatie de rampenzenders.

AM OF FM

Veel radio’s ondersteunen zowel de FM als de AM-frequentie. Zoals ik hierboven al schreef zitten alle rampenzenders op de FM. In Nederland zijn er überhaupt geen publieke zenders meer op de AM. Als je dus al iets ontvangt op de middelgolf (AM) dan zal het niet iets Nederlands zijn.

Het is dus belangrijk om een radio te nemen die sowieso FM heeft. Zit er ook AM op? Leuk meegenomen maar waarschijnlijk zal je de AM-frequentie niet nodig hebben in een noodsituatie.

BATTERIJ VS ACCU

We zijn het er nu dus over eens dat een Noodradio één van de belangrijkste dingen is van je noodpakket. Je wil er dus zeker van zijn dat je op je radio kunt vertrouwen als het erop aankomt. De achilleshiel van alle elektrische apparaat is de stroomvoorziening. Dit is bij een noodradio niet anders.

lege batterij radio

De goedkopere noodradio’s zoals bijvoorbeeld onze mini-noodradio werkt op twee AA-batterijen.  Het is een compacte en lichte radio met een erg goede ontvangst. Maar je moet wel altijd twee AA-batterijen bij je hebben. Als je dus kiest voor een goedkopere mini noodradio, zorg er dan voor dat je altijd voldoende batterijen bij de hand hebt.

HET ALTERNATIEF

Het beste alternatief voor een radio met een stekker of batterijen zijn noodradio’s op zonne-energie of met een zwengel om zichzelf op te laden. Deze noodradio’s hebben een ingebouwde accu om energie in op te slaan.

De beste noodradio’s hebben allebei. Een zonnepaneel voor zonne-energie en een hand-zwengel om bij te laden. Het grote voordeel van dit soort radio’s is dat ze vaak ook instaat zijn om andere apparaten op te laden, zoals je telefoon.

In een noodsituatie is het belangrijk om altijd zoveel mogelijk je kansen te spreiden. Je wil niet te veel van één ding afhankelijk zijn.  Het is dus verstandig om een noodradio te nemen te nemen die niet (direct) afhankelijk is van een stroombron of batterijen.

De noodradio’s van Totle die wij verkopen kunnen opgeladen worden middels het zonnepaneel, een micro usb ingang en hebben een zwengel voor handmatig opladen. Daarnaast hebben de drie exclusiever modellen ook nog de optie om batterijen te gebruiken.

Met een noodradio van Totle spreid je dus je kansen en heb je altijd de mogelijkheid om je radio op te laden. Zelfs midden in de nacht op een plek zonder stroom.

NL-ALERTNL alert installeren

Iedereen kent het geluid van het luchtalarm op de eerste maandag van de maand. Elke maand wordt deze getest op zijn werking voor als er een noodsituatie zou zijn.

Sinds enkele jaren heeft de overheid dan ook het NL-alert. Dit werkt net als het Amber-alert en dit is een soort SMS die je op je telefoon ontvangt tijdens calamiteiten met informatie en instructies.

Door het NL-alert kunnen overheden een SMS sturen naar alle telefoons binnen het bereik van een zendmast. De meeste telefoons zijn al ingesteld voor het ontvangen van NL-alerts. Als je een Iphone hebt moet je dit (wel) zelf instellen. Je kunt hier meer informatie vinden over het NL-alert en hoe dit in te stellen.

Twee keer per jaar stuurt de overheid een test NL-alert zodat je kan zien of je telefoon goed is ingesteld.

OPLADEN VAN ANDERE APPARATEN

Maar Nander wat heeft dit nou met noodradio’s te maken en heb ik er dan nog wel één nodig?

We zijn inderdaad niet meer volledig afhankelijk van de televisie en radiozenders voor rampeninformatie. We hebben nu (bijna) allemaal smartphones die ons snel van informatie kunnen verschaffen. Maar welke smartphone van vandaag de dag houd het langer dan 24 uur vol? Mijne niet dat is één ding wat zeker is.

Moderne noodradio’s hebben dan ook bijna allemaal de functie om als powerbank en oplaadstation te functioneren voor bijv. je smartphone. Door je noodradio ben je dus altijd voorzien van stroom en maakt het niet uit of thuis de stroom uitvalt of je onderweg bent.

Als je je smartphone dus wil blijven gebruiken omdat je er bijvoorbeeld een offline survivalgids op hebt staan of om te communiceren (zolang dit kan). Zorg er dan voor dat je een noodradio kiest die ook andere apparaten kan opladen.

CONCLUSIE NOODRADIO

Als je dus echt een betrouwbare noodradio wilt raden we je aan om er één te nemen met een ingebouwde accu. Het mooiste is om een exemplaar te kiezen die ook andere elektronische apparaten kan opladen zoals je telefoon of portofoon. Wil je er toch liever één op batterijen? Zorg er dan voor dat je oplaadbare batterijen hebt en een mogelijkheid om deze op te laden zonder directe stroom uit het stopcontact.

De Ultieme top 3

De beste noodradio 1:

Zelf heb ik de Totle Ultimate in huis. Dit is een noodradio met zwengel, zonnepaneel en micro usb. Deze noodradio heeft ook een SOS stand, Zaklamp, leeslamp, FM/AM en de optie om naast de 2000mAh ingebouwde accu op batterijen te draaien.

De reden dat ik de Ultimate kies over de  Superior is de groote. De ultimate heeft dan wel 2000mah minder dan het Superior model. Hij is ook bijna de helft in groote. De ultimate is daarom ook makkelijk mee te nemen als ik op reis ga. noodradio kopen

Beste noodradio Nummer 2:

In ons assortiment bij Prepz hebben we ook de Totle Superior. Deze heeft zelfs een 4000mAh powerbank. Deze heeft ook net als de ultimate een zwengel, zonnepaneel, Accu + de optie voor batterijen en een leeslamp. De reden om hem toch op de 2e plaats te zetten is dat ik hem iets te groot vindt voor de bug out bag. Ga je voor een bug in? Dan zou ik de Superior zeker op 1 zetten. 

Beste noodradio Nummer 3:

Noodradio nummer 3 is de Multi Survival noodradio van Totle. Deze heeft geen leeslamp in het handvat zoals de superior & de ultimate wel hebben maar is wel uitgerust met een ingebouwde carbijnhaak. Hierdoor is de radio makkelijk aan je bug out bag of rugzak te klikken. De radio heeft geen FM wieltje (om zenders te zoeken) maar maakt gebruik van een automatische zoekfunctie voor het zoeken van radio zenders.

BELANGRIJK:

Ook als je een noodradio hebt met een ingebouwde accu is het belangrijk om regelmatig (1-2 keer per jaar) je accu helemaal op te laden en te testen. Zo weet je zeker dat de accu nog goed is mocht je hem echt nodig hebben.

Het is sowieso raadzaam om minimaal één keer per jaar je noodpakket na te lopen om te controlleren of er geen spullen over datum zijn geraakt.

Ben je opzoek naar een goede noodradio? Bekijk dan de radio’s in onze shop. Heb je nog een vraag over één van onze radio’s? Stuur mij dan een mailtje op [email protected].

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Prepz 9.1 / 10 - 610 Reviews @ Webwinkelkeur