Terug

 • Gratis verzending vanaf €99 *
 • 10.000+ tevreden klanten
 • Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Sawyer Waterfilters, de zeven meest gestelde vragen

Sawyer Waterfilters, de zeven meest gestelde vragen

Bewaar jij je waterfilter wel op de juiste manier? Deze en zes andere veelgestelde vragen beantwoord. Lees het door en ga goed voorbereid op pad!

Sawyer waterfilters de meest gestelde vragen

Als goede voorbereiding op verschillende situaties is een waterfilter van essentieel belang. Sterker nog: bij Prepz.nl raden we je aan deze altijd bij je te hebben in je EDC, vooral tijdens een trip naar het buitenland.

Het water daar voldoet namelijk al gauw niet aan dezelfde kwaliteitseisen als het water in Nederland. Met een waterfilter zorg je ervoor dat het water, zowel uit de kraan als uit een beek, goed drinkbaar is.

Een merk dat vele goede filters verkoopt is Sawyer. In dit artikel bespreken we de zeven meest gestelde vragen over deze filters en het gebruik ervan.

Hoe backwash ik mijn waterfilter?

Wanneer je merkt dat je doorstroom erg traag is of je waterfilter weer fris en schoon wilt, kun je deze backwashen ofwel reinigen. Dit doe je door water tegen de drinkrichting in met enige kracht door je filter te laten stromen.

Bij de Sawyer wordt hiervoor een ‘plunger’ meegeleverd, een spuit. Deze vul je met schoon water en druk je in de drinkopening. Vervolgens spuit je net zolang water door je filter tot het dat uit je filter komt ook weer schoon is en gemakkelijk stroomt.

Op het Squeeze filter kun je daarnaast een reinigingskoppeling op de drinkopening schroeven. Vervolgens schroef je aan je reinigingskoppeling een PET-fles met schoon water en druk je de PET-fles stevig in zodat het water met enige kracht door het filter stroomt. Dit herhaal je ook tot het water er schoon en gemakkelijk uit komt.

Wanneer moet ik mijn Sawyer waterfilter backwashen?

Backwashen wordt op een aantal momenten aangeraden, namelijk wanneer je filter:

 • Een sterk verminderde flow heeft;
 • Erg vervuild water heeft gefilterd;
 • Langere tijd achtereen is gebruikt;
 • Langere tijd niet gebruikt wordt;
 • Wel weer gebruikt gaat worden.

Wanneer je je waterfilter langere tijd niet gebruikt hebt, is backwashen een goede manier om je filters opnieuw te bevochtigen. Ook herstelt dit voor 98,5% de doorstroom van het water.

Hoe snel hoort het water door mijn Sawyerfilter te stromen?

De snelheid waarmee het water door je filter stroomt is afhankelijk van een aantal factoren. Voor de optimale doorstroomsnelheid is je waterfilter:

 • Schoon;
 • Goed gereinigd;
 • Niet op te grote hoogte;
 • Van het juiste type.

Mocht je vinden dat je water traag stroomt, dan kun je je filter altijd backwashen. Houd er echter rekening mee dat op grote hoogte je water altijd trager zal stromen.

Het type is ook een vrij belangrijke factor. Zo is de doorstroomsnelheid van de Sawyer Squeeze een stuk groter dan bijvoorbeeld de Mini. Dit is zeker iets om te onthouden als je er een wil aanschaffen!

Verwijderen de waterfilters smaak, chemicaliën en zware metalen uit het water?

Smaak afkomstig van de volgende bronnen wordt gefilterd door de Sawyer Mini en de Squeeze:

 1. Bacteriën;
 2. Vuil;
 3. Groene aanslag.

Mocht er toch nog wat smaak achterblijven, dan kun je dit maskeren door bijvoorbeeld wat (geconcentreerd) limonadesiroop of vruchtensap toe te voegen. Hierna moet wel het filter gelijk gereinigd worden.

Chemicaliën als sulfur, ijzer en andere simpele samenstellingen worden gefilterd door de Sawyer Select filters. De Sawyer Mini en Squeeze filteren géén chemicaliën.

Zware metalen worden door de Sawyer Mini en Squeeze slechts in kleine hoeveelheden gefilterd, omdat deze geen filter van actieve kool hebben. Het S3-filter heeft dit wel en filtert wel zware metalen. Dus hoewel je water door het S3-filter veilig drinkbaar is, wordt er zeker aangeraden waterbronnen die zware metalen bevatten te vermijden.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn Sawyer waterfilter niet bevriest?

Bij temperaturen onder het nulpunt is het aan te raden het waterfilter dicht tegen je lichaam aan te dragen. Je lichaamstemperatuur weerhoudt het filter er namelijk van te bevriezen.

Bovendien is het zo dat een filter dat nooit nat geweest is, niet bevriezen kan. Mocht je betwijfelen of je waterfilter bevroren is (geweest), dan raadt Sawyer aan om het filter voor de zekerheid te vervangen.

Hoe lang gaat mijn waterfilter mee?

Dit is afhankelijk van hoe je je waterfilter onderhoudt en van het type filter dat je hebt. De verschillende waterfilters van Sawyer hebben de volgende capaciteit:

 1. Mini: 375.000 liter;
 2. PointONE Squeeze: 3,7 miljoen liter;

Bij de Select filters is er een verschil tussen de waterfilters en de filters van actieve kool. Voor het waterfilter kunnen we kijken naar de hoeveelheid water die ermee gefilterd kan worden, voor de actieve kool kijken we naar het aantal filterbeurten voor deze aan vervanging toe is.

Zowel de S1 als de S2 en de S3 hebben een waterfilter dat tot 3,7 miljoen liter water filtert. Voor het reservoir van actieve kool ligt het aantal keer filteren als volgt:

 • S1: 1600 keer;
 • S2: 800 keer;
 • S3: 400 keer.

Wat is de beste manier om mijn waterfilter op te bergen?

Als je je waterfilter langere tijd niet gebruiken gaat, zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen om je filter te beschermen. Zo zorg je ervoor dat deze langer meegaat. Het stappenplan voor het opbergen van je waterfilter ziet er als volgt uit:

 1. Backwash je waterfilter zoals beschreven onder het kopje ‘Hoe backwash ik mijn waterfilter?’ Voor deze eerste stap doe je dit met schoon water;
 2. Backwash je waterfilter nogmaals, maar deze keer met Hadex toegevoegd aan schoon water;
 3. Laat je waterfilter drogen op een warme, goed geventileerde plaats, buiten direct zonlicht;
 4. Na een week kun je je waterfilter in een la of kast leggen. Het beste kun je dit doen op een plek die verwarmd is, om bevriezing te voorkomen.

Na deze stappen is je waterfilter klaar om opgeborgen – en daarna weer veilig gebruikt te worden.

Heb je nog vragen over de waterfilters van Sawyer of andere gerelateerde zaken? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze survival-expert. Stuur hiervoor een mailtje naar [email protected] of bel ons op 085-33729.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Prepz 9.1 / 10 - 610 Reviews @ Webwinkelkeur