Terug

 • Gratis verzending vanaf €99 *
 • 10.000+ tevreden klanten
 • Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

BAOFENG UV-5R legaal of toch niet?

BAOFENG UV-5R legaal of toch niet?

De Baofeng UV-5R is misschien wel de meest verkochte PMR-portofoon van Nederland dan niet de wereld. De geweldige prijs/kwaliteit verhouding maakt de portofoon ongekend populair onder zendamateurs, airsofters en professionele communicatiebedrijven. Maar is de Baofeng UV-5R eigenlijk wel legaal te gebruiken in Nederland? Of loop je het risico op een boete van de politie?

Baofeng UV-5R legaal of niet?

De Baofeng UV-5R heeft een verstelbaar zendvermogen tussen de 1 en 5 watt. Dit is de “kracht” waarmee de UV-5R jouw signaal kan uitzenden. In Nederland is het zonder zendlicentie toegestaan om te zenden met maximaal 0,5 Watt.  De UV-5R kan niet lager dan 1W en mag dus niet zomaar door iedereen gebruikt worden.  Voor het zenden met de Baofeng UV-5R heb je dus officieel een zendlicentie nodig, als het op het vermogen aan komt.

Zelf al zou de Baofeng onder de 0.5W kunnen uitzenden dan nog was het officieel niet toegestaan om deze te gebruiken. Vergunningsvrije portofoons moeten namelijk een vaste antenne hebben. De antennes van de Baofeng uv-5r kan vervangen worden voor een grotere.

 (Veilig) Gebruik van de Baofeng UV-5R Portofoon

Bij illegaal frequentie gebruik met een portofoon kan de boete oplopen tot tienduizenden euro’s. Je valt in dezelfde categorie als de “geheime zenders” waar boetes van wel 45.000 euro mogelijk zijn: bron

Baofeng legaalDeze regels worden gehandhaafd door het agentschap telecom. De reden dat het agentschap telecom zulke hoge boetes op legt is omdat je door illegaal frequentiegebruik je medemens in gevaar kunt brengen. Zo zou je de onderlinge communicatie van hulpdiensten als de politie of brandweer kunnen verstoren, met alle gevolgen van dien.

Het is dus belangrijk om te weten wat je doet en er absoluut zeker van te zijn dat je niet op de verkeerde kanalen zendt. Met het halen van je zendlicentie weet je precies wat wel en niet mag. Op welke kanalen je mag zenden en op welke kanalen je absoluut niet mag uitzenden.

Om je toch een beetje een beeld te geven van hoe je de Baofeng “veilig” kunt gebruiken raad ik je aan om de regels in de volgende paragraaf goed door te nemen. 

Als de Baofeng UV-5R illegaal is, waarom is hij dan toch zo populair?

Het is geen geheim dat de Baofeng portofoon erg geliefd is onder airsofters, paintballers, buitensporters en op het water. Waarom riskeren deze mensen dan allemaal een boete die tot een flink bedrag kan oplopen.

Het antwoord is simpel omdat de pakkans nihil is op het moment als je op de “juiste” frequenties blijft.

Waarom de pakkans nihil is?

Reden 1: Meetbaarheid
De Baofeng is in te stellen tussen de 1W en 5W. Als je hem op de laagste stand zet bespaar je batterij maar zit je nog steeds boven de wettelijke maximaal toegestane 0.5W (voor gebruikers zonder zendlicentie). Het feit is alleen, dat de agentschap telecom niet kan ruiken hoe sterk jouw portofoon is. Dit moeten ze meten.

En laat dit nou alleen goed te meten zijn van dichtbij. Zou het agentschap bij jou voor de deur staan dan nog zouden ze waarschijnlijk bij je binnen moeten komen om te bevestigen of je echt uitzendt boven de 0.5W.

Reden 2: Kanalen
Standaard wordt de Baofeng geleverd met de “standaard Kenwood” kanalen. Dit zijn allemaal kanalen die gebruikt mogen worden door iemand met een zendlicentie. De kans dat je per ongeluk hulpdiensten lastigvalt zonder eerst de kanalen handmatig te wijzigen in je computer is dus zo goed als niet aanwezig.

Reden 3: Vrije PMR kanalen
De meeste Airsofters & buitensporters zenden uit op de vergunningsvrije PMR-kanalen genaamd PMR446. Deze mogen dus gebruikt worden door iedereen. Ook zonder zendlicentie! Maar maximaal met 0.5W en de antenne van de portofoon moet vast gemonteerd zijn.

Kanaal 1 : 446.00625 MHz
Kanaal 2 : 446.01875 MHz
Kanaal 3 : 446.03125 MHz
Kanaal 4 : 446.04375 MHz
Kanaal 5 : 446.05625 MHz
Kanaal 6 : 446.06875 MHz
Kanaal 7 : 446.08125 MHz
Kanaal 8 : 446.09375 MHz

Maar omdat zoals we al aangaven bij reden 1, het zo goed als onmogelijk is om te meten wie met 1W uitzendt en wie met 0.5W zonder ernaast te staan is de pakkans nihil.

Reden 4: Geen veroordelingen bekend

zendamateur veroordeling

Er is (zover bekend bij ons) nog nooit iemand veroordeeld voor het gebruik van een Baofeng portofoon bij gebruik van de “juiste frequenties”. Sommige mensen zeggen zelfs dat het “gedoogd” wordt maar hier hebben wij niks over terug kunnen vinden online.

Hoewel we niemand willen aanmoedigen om illegaal gebruik te maken van de portofoon en gegevens uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Hebben wij geen enkele veroordeling kunnen vinden op rechtspraak.nl van mensen die gebruik maakte van de “standaard kanalen”. Alle veroordelingen die wij konden vinden zoals deze en deze, gaan over etherpiraten die uitzenden op frequenties die bestemt zijn voor commerciële radio diensten.

Verkoop van de Baofeng UV-5R op onze website

Wij willen met onze website illegaal gebruik van deze portofoon absoluut niet aanmoedigen. We gaan ervan uit dat de portofoons die wij verkopen alleen gebruikt worden door mensen die hier ook echt voor bevoegd zijn.

We zijn natuurlijk een “prepper shop”, veel van onze klanten kopen de Baofeng UV-5R om deze als back up te hebben voor een noodsituatie. Mochten de telefoonmasten uitvallen dan heb je met de populaire portofoon toch nog gauw een bereik van 5-8km afhankelijk van de bebouwing. Waar je mobiele telefoon direct waardeloos is geworden.

Mocht je de Baofeng UV-5R in huis halen voor een noodsituatie dan raden we je aan om de portfoon in de orginele verpakking te laten zitten. Dus in het plastic & in de doos. De Baofeng is niet illegaal om in huis te hebben als je hem hebt voor "handels doeleinden". Als je hem dus weer verkoopt na een noodsituatie is het goed ;).

U kunt de Baofeng UV-5R hier vinden in onze webshop.

Disclaimer: Met dit artikel willen wij het gebruik zonder zendlicentie geenszins aanmoedigen. Wij adviseren iedereen zijn zendlicentie te halen voor gebruik te maken van de Baofeng UV-5R. Dat gezegd te hebben vinden wij het wel belangrijk om ook mensen zonder licentie te informeren zodat zij hulpdiensten of bedrijven niet zullen storen in hun werkzaamheden mochten zij ervoor kiezen de wet te breken met alle eventuele gevolgen van dien.

Zoek je een portofoon die 100% legaal is in Nederland en waar je sowieso geen problemen mee krijgt? Dan kunnen we de Baofeng BF88E van harte aanbevelen. Deze portofoon heeft een vaste antenne, zend met maximaal 0.5W en is voorgeprogrammeerd op de vrije PMR-Kanalen.

100% legaal en veilig te gebruiken dus.

Reacties

 • Placeholder

  PD2MVM

  Friday 02 / 11 / 2018 @ 09:11

  Het is tegenwoordig verboden het in bezit te hebben van protofoons met uitzondering van pmr/lpd/27mc.
  Ook verkoop is niet toegestaan.
  Wij als amateur zijnde,mogen ook alleen aan mede amateurs zend app. verkopen.

 • Placeholder

  Sander

  Friday 02 / 11 / 2018 @ 19:31

  Ter info, zelfs voor licentie houders is het verboden om met meer dan 0,5w op pmr kanalen te zenden.

  Het bezit van een bami porto is niet illegaal, het gebruik zonder licentie wel.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Prepz 9.1 / 10 - 610 Reviews @ Webwinkelkeur