Terug

  • Gratis verzending vanaf €99 *
  • 10.000+ tevreden klanten
  • Voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Wat je moet doen om een kernramp te overleven

Wat je moet doen om een kernramp te overleven

Tussen 10 en 25 oktober 2017 worden er in Nederland Jodiumtabletten uitgedeeld bij 1.2 miljoen Nederlandse huishoudens. Deze jodiumtabletten ontvang je om in te nemen bij een kernramp of ander stralingsincident.

Maar wat moet je eigenlijk doen bij een kernramp? Ben je veilig na het innemen van jodium tabletten? In dit artikel vertellen we je precies wat je wel en niet moet doen tijdens een kernramp om het er zo goed mogelijk vanaf te brengen, een kernramp te overleven en schade te beperken.

JODIUMTABLETTEN IN HET KORT

Tijdens een kernramp komt er radioactieve jodium in de lucht. Als je dit inademend komt dit in je schildklier terecht en kan dit op een latere leeftijd schildklierkanker veroorzaken. Nederland heeft sinds 1987 jodiumtabletten opgeslagen in Zoetermeer.

Jodium kernramp

Door het innemen van een hoog geconcentreerde jodiumtablet raakt je schildklier verzadigt met normale jodium waardoor er geen plaats meer is voor radioactieve jodium. Hierdoor wordt de kans op schildklierkanker dus aanzienlijk verkleint.

Jodium beschermt niet tegen radioactieve straling of andere stoffen die vrijkomen bij een kernramp. Jodium verzadigt alleen de schildklier en zorgt ervoor dat radioactief jodium niet kan worden opgenomen.

Het is erg belangrijk om de jodiumtablet in te nemen in de 12 uur voor tot 8 uur na het radioactieve materiaal in de lucht is gekomen. Dit is nog enigszins afhankelijk van de windrichting en snelheid.

WIE KRIJGEN JODIUMTABLETTEN?

– Je krijgt de jodiumtabletten als je binnen een straal van 20km van de kerncentrale woont en jonger bent dan 40 jaar.
– Je krijgt de jodiumtabletten als je binnen een straal van 100km van de kerncentrale woont en jonger bent dan 18.
– Daarnaast worden zwangere vrouwen aangeraden om zelf jodiumtabletten in huis te halen via de apotheker of drogist.

Wil je weten of jij jodiumtabletten krijgt? Doen dan de check via de jodium postcodecheck
Voor een kaart met de kerncentrales in de buurt van Nederland en de zones voor jodiumdistributie kun je hier kijken.

VOORBEREIDEN OP EEN KERNRAMP

De beste voorbereiding voor een kernramp is natuurlijk het niet in de buurt wonen van een kerncentrale. Dit is alleen niet altijd even haalbaar, soms woon je er gewoon.

“De eerste stap in het voorbereiden op een noodsituatie is een realistische risicoanalyse”

Tijdens een kernramp is het belangrijk dat er snel en goed gehandeld wordt. Het is daarom goed om over de volgende drie punten alvast na te denken.

1. COMMUNICATIEMIDDELEN

In het geval van een kernramp zal de Nederlandse overheid je een NL-alert sturen. In Nederland zijn de meeste mobiele telefoons al voorbereid op het ontvangen van NL-alerts. Mocht je willen checken of jou telefoon goed ingesteld is voor het ontvangen van NL-alerts dan kun je doen via crisis.nl.
Om op de hoogte te blijven van wat er is gebeurd en wat het veiligst is om te doen is het belangrijk om communicatiemiddelen in de benen te houden.

Een moderne telefoon gaat tegenwoordig geen 48 uur meer mee op één batterij en experts raden dan ook aan om een opwindbare noodradio in huis te halen die ook je telefoon op kan laden.

Op deze manier hou je de batterij van je telefoon vol, heb je een zaklamp en ben je in staat om naar rampenzenders te luisteren zodat je precies weet wat er om je heen gebeurt.

Het hebben van een portofoon zoals de Boafeng uv-5R is ook erg handig tijdens een noodsituatie, niet alleen kun je met de Baofeng luisteren naar de rampenzenders. Je kunt ook contact leggen met mensen en hulporganisaties in de buurt zonder afhankelijk te zijn van een telefoonmast.

Hoewel we op de eerste maandag van de maand de sirenes gewend zijn heeft de overheid besloten om de sirenes de deur uit te doen. Het onderhoudscontract loopt eind 2017 af en de kosten om ze draaiende te houden zijn ongeveer 4 miljoen per jaar. Of alle palen in één keer worden weggehaald of dat kapotte palen niet meer worden vervangen is nog onduidelijk.

2. SCHUILEN TIJDENS EEN KERNRAMP

Tijdens een kernramp wordt meestal aangeraden om niet te vluchten maar juist binnen te blijven. Het is belangrijk om altijd de instructies op te volgen die via de rampenzenders worden gedeeld.

In de eerste 48 uur na een kernramp is het radioactieve materiaal in de lucht het schadelijkst. Zorg dus dat je op voorhand al een idee hebt waar je heen zou kunnen gaan in het geval van een kernramp. Kernramp schuilen

Je schuilplaats tijdens een kernramp is erg belangrijk, de FEMA (Federal Emergency Management Agency van Noord-Amerika) heeft het plaatje hiernaast gemaakt. Op dit plaatje kun je goed zien waar je het best beschermd bent tijdens een kernramp.

Maak dus een analyse van uitval mogelijkheden binnen je directe omgeving. Denk hierbij aan hoge gebouwen maar ook parkeergarages zijn ideale schuilplaatsen tijdens een kernramp.

De reistijd naar je schuilplaats mag maximaal 5 minuten zijn. Hou hierbij rekening met eventuele chaos op de weg die kan ontstaan in een noodsituatie. Het beste is om uit te gaan van reis per voet. Dan heb je de meeste kans dat je de schuilplaats ook binnen 5 minuten bereikt.

Als je ervoor kiest om in je eigen huis of kelder te blijven. Sluit dan alle ramen, ventilatieroosters en andere openingen om zo veel mogelijk radioactief materiaal buiten de deur te houden.

3. ETEN EN DRINKEN TIJDENS EEN KERNRAMP

Omdat tijdens een kernramp meestal het beste is om minimaal 48 uur in je schuilplaats te blijven zitten is het belangrijk dat je genoeg eten en drinken bij je hebt.

Als je een Bug Out Bag hebt klaarstaan heb je sowieso genoeg eten voor de eerste 72 uur. Of je nou thuisblijft of naar een schuilplaats gaat. Zorg dus altijd dat je een noodpakket in huis hebt of een Bug Out Bag hebt klaarstaan.

In een Bug Out Bag ook wel afgekort tot BOB zit namelijk alles wat je nodig hebt om de eerste 72 uur te overleven in een noodsituatie. Denk hierbij aan eten, drinken, een noodradio, iets om vuur te maken etc etc.

In de eerste minuten en uren na een kernramp zit het meest radioactieve straling in de lucht. Zorg er dus voor dat het verzamelen van eten en drinken niet te veel tijd kost. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk naar een veilige schuilplaats te komen. Pak dus alleen water en eten wat snel voor handen ligt.

SLOT

Als afsluiting wil ik graag nog zeggen dat ik hoop dat wij nooit een kernramp in Nederland gaan meemaken. De kans dat dit gebeurt is gelukkig ook erg klein.

Elke dag doen zich onvoorzienbare situaties voor en helaas ook rampen. Het is daarom belangrijk om een realistische risicoanalyse te maken van je eigen omgeving. Wat kan er bij jou in de buurt gebeuren en hoe bereidt je je hier het beste op voor?

Je kunt niet op alles voorbereid zijn. We raden je daarom aan om een universeel noodpakket samen te stellen. Je kunt hiervoor terecht in onze webshop. We denken ook graag met je mee bij het samenstellen van je noodpakket.

Je kunt ons altijd bereiken via [email protected], de chat of op 085-3033729.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Prepz 9.1 / 10 - 610 Reviews @ Webwinkelkeur